Male kućne zajednice

   Ideje o osamostaljivanju  već duže vreme funkcionišu u Ustanovi za decu i mlade  "Veternik" kroz postojanje malih kućnih zajednica u kojima korisnici funkcionišu delomično samostalno. U male kućne zajednice su raspoređeni korisnici koji su savladali veštine samoposluživanja i kod kojih su higijenske navike na visokom nivou.

   Ustanova za decu i mlade  "Veternik" trenutno neguje pet malih kućnih zajednica u kojima broj korisnika varira od deset do šesnaest. Svi podležu redovnoj zdravstvenoj nezi i uključeni su u redovan vaspitno obrazovni proces ili radno stručno osposobljavanje.

   U prvoj kućnoj zajednici žive korisnici koji su angažovani u poslovima na farmi u ustanovi. Oni imaju izdvojen objekat stanovanja koji samostalno održavaju, a hrane se u zajedničkoj trpezariji sa ostalim korisnicima ali u svom prostoru imaju i malu kuhinju u kojoj imaju mogućnost da sami pripremaju hranu.

   Druga kućna zajednica obuhvata mešovitu muško-žensku grupu korisnika iz radionica sa sličnim načinom funkcionisanja, a treća zajednica  je izdvojena celina sa stambenim prostorom u čijem se prizemlju nalazi psihološki i logopedski kabinet. Na spratu ovog objekta žive korisnici u odvojenim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama koje imaju svoja kupatila, zajedničku kuhinju u kojoj se hrane i dnevni boravak. Ovi korisnici su osposobljeni za rad u radionicama, a u popodnevnim časovima učestvuju kao samostalna radna grupa u raznim aktivnostima.

   Četvrta kućna zajednica se nalazi u neposrednoj blizini radionica i po načinu funkcionisanja je slična ostalima.

zajednice5

   Peta kućna zajednica se nalazi u novoizgrađenoj kući koja obezbeđuje komforan smeštaj za šest korisnika. Prostor je organizovan u tri dvokrevetne spavaonice sa dnevnom sobom, kuhinjom, trpezarijom i dva toaleta. Svi ukućani su angažovani u radionicama za radno i stručno osposobljavanje a slobodno vreme provode u izlascima u grad ili druženju sa drugim korisnicima u krugu ustanove ili u prostoru svoje kućne zajednice.